esw

ESW, Sugardoll & Demica Whitening Lotion Bahaya?

ESW atau Extra Skin White, Sugardoll & Demica Whitening Lotion, adakah ianya bahaya untuk kesihatan kita? Mari baca ulasan admin.

ESW Sakura & Pearl Powder
ESW hangat di pasaran sekarang, adakah ianya selamat?

Admin dah buat semakan untuk ketiga-tiga produk ni, setakat ini tiada tersenarai dalam Senarai Produk Kecantikan yang Diharamkan oleh KKM.

Kesan Makan Pil Pemutih

Menurut Pakar Nefrologi Hospital Pantai Pulau Pinang, Dr Darren Lee, pengambilan produk pemutih dan kolagen secara berlebihan sebenarnya dapat memberi kesan sampingan kepada fungsi hati dan buah pinggang.

Pakar nefrologi Hospital Pantai Pulau Pinang, Dr Darren Lee.
Pakar nefrologi Hospital Pantai Pulau Pinang, Dr Darren Lee.

Secara umumnya, semua makanan tambahan herba atau pemakanan membawa potensi risiko kepada buah pinggang yang merupakan organ penapisan utama dalam badan kita.

Banyak ulasan telah menunjukkan kaitan makanan tambahan dengan bukti kecederaan buah pinggang, ketidakseimbangan elektrolit atau penyakit batu, sama ada dari bahan itu sendiri atau interaksi herba-dadah dengan mencampurkan beberapa bahan-bahan lain.

Dr Darren Lee, Pakar nefrologi Hospital Pantai Pulau Pinang.

Jadi adakah ianya selamat untuk anda?

READ  3 Produk Berkesan Mencerahkan Kulit Muka

Anda yang tentukan!

Bagaimana pula dengan Sugardoll & Demica Whitening Lotion?

Sugardoll Shampoo
Sugardoll Shampoo

Sugardoll pula, produk shampoo rambut dia admin tengok marketing di Shopee, Facebook & social media yang lain agak berlebihan dan over-promised serta over-claim.

Nasihat admin, kurangkan marketing over-claim ini kerana produk itu hanya produk kategori kosmetik sahaja. Ini siap boleh menyahkan toksin bagai, dah kenapa?

Toksin ni dia berada di dalam hati. Jadi tiada kena mengena toksin dengan rambut ya.

Kalau nak buang toksin atau “detox” makan green apple, celery, lemon, beetroots, kobis, bawang merah dan putih, halia, carrots dan minum banyak air.

Ubah caragaya pemakanan kepada yang sihat dan berzat.

Pil vitamin dia pula boleh rujuk pendapat Doktor Pakar tadi.

Demica Whitening Lotion setakat ini admin buat carian, tiada yang negatif tentangnya.

Packaging nampak cantik!

So bolehlah cuba dan beri feedback kat admin di ruang komen dibawah?

Selamat mencuba!

2 thoughts on “ESW, Sugardoll & Demica Whitening Lotion Bahaya?”

  1. Demica whitening lotion memang the best, cause I’m using it now, langsung tak ada kesan sampingan yang negatif, wajah semakin cerah adalah, lagi 1 dia punya function boleh dijadikan sunblock or sunscreen, jadinya atas sebab tulah dia terbaik, spf 50 kan? Ha lagi 1 dia kalis air, jadi kalau hujan ke, berpeluh ke lotion tu takkan nampak bercapuk di muka sebab dia terus menyerap bila kita sapu di muka atau di anggota badan sekalipun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *